Help! De student verpaupert

Aletta Jacobs die vocht voor een volwaardige plek op de universiteit. Onderdrukte vrouwen in Afghanistan die op geheime plekken samenkomen om te studeren. Kinderen in Ethiopië die iedere dag uren lopen naar school. Allemaal voelen zij het essentiële belang van educatie. Zij ervaren de verrijkende kracht van kennis en de vrijheid die daarmee gepaard gaat.

In Nederland is dit anders. “Hoe vaak kan ik practica missen om het vak te halen?”, “Zijn de opdrachten verplicht?” of “Is dit stof voor het tentamen?”. Dit zijn de standaard studentenvragen die opwaaien bij de start van een nieuw blok.

Als de nodige lijntjes eenmaal zijn uitgegooid kan de student zijn aandacht wederom vestigen op de zaken die hij daadwaardig acht; actief zijn bij de vereniging, zuipen met vrienden en de mooiste feesten beleven, oftewel seks, drugs en rock&roll. Ambities en eigen interesses moeten voor de komende jaren, net als diens gezondheid, maar even wachten in de stille hoop dat die er na de studententijd nog zullen zijn. Waar studeren in de tijden van Aletta Jacobs stond voor zelfontwikkeling, daar staat het nu voor zelfverpaupering.

Voor de huidige Nederlandse student is de notie van verlichting onbekend. Men studeert niet voor de verrijking van kennis, maar voor de verrijking van het diploma. Dit diploma wil men dan ook het liefst met zo min mogelijk moeite binnen hengelen. Dit vertaalt zich in de anti-intellectuele en verpauperde houding van de student.  

Om dan toch enige sympathie te uiten: de drukke agenda en de studentencultuur maken het de student niet makkelijk om met volle toewijding diens passies achterna te gaan.

Daarbovenop komt ons scheve efficiëntiekompas, dat succes weergeeft als een perfecte verhouding tussen zo min mogelijk moeite doen en daarmee zo veel mogelijk bereiken (op papier). Hierdoor hebben wij een anti-arbeidshouding ontwikkeld die ons vertelt dat moeite doen slecht is, terwijl dit juist de plek is van ontwikkeling en groei. Deze efficiëntieluiheid haalt de intrinsieke waarde weg van het studeren, van het willen begrijpen om te verrijken. Voor deze luie student heeft studeren louter extrinsieke waarde; het diploma. Uit deze anti-arbeidshouding ontstaat dus ook een anti-intellectuele houding.

Het mag dan wel zo zijn dat er op papier meer Nederlandse intellectuelen zijn dan ooit tevoren, maar of dit ook de praktijk weerspiegelt is nog maar de vraag.

Dus, student. Neem een voorbeeld aan Aletta Jacobs en alle anderen die streven naar educatie. Neem afscheid van die verpauperde en anti-intellectuele houding en laat jouw ambities en passies je leiden naar zelfverrijking.

25-04-23

Vorige
Vorige

Climate Jesus

Volgende
Volgende

De retorische kracht van de Pedo